Urvalet med örat mot rälsen

10.03.2016

Urvalet med örat mot rälsen

15.03.2016

Under 16 år har vi som rekryteringspartner inom besöksnäringen dagligen träffat branschens medarbetare och arbetsgivare. Vi har lyssnat, reflekterat och dragit ett flertal slutsatser. Som chefsrekryterare ser vi kompetensförsörjningen som en av de viktigaste framtidsfrågorna.

Finnes: En framtidsbransch med vilja och potential att erbjuda jobb för rätt person.
Sökes: Kompetenta medarbetare som vill satsa långsiktigt på en karriär inom besöksnäringen.

I en artikel igår på branschsajten Besöksliv framgår att turismsektorn utmärker sig (enligt en ny rapport från Tillväxtverket). Resultatet visar att turistföretagen i högre utsträckning än andra företagare vill växa, att de både har större framtidstro och vilja att nyanställa. Att det kommer att behövas ett avsevärt tillskott av kvalificerad arbetskraft står klart. Enligt undersökningen vill hela 50% av branschens företagare växa genom att både öka omsättning och att anställa ny personal, att jämföra med genomsnittet på 38%. Idéer för hur de ska utveckla sina verksamheter finns också. Samtidigt upplever de hinder för utvecklingen; Det handlar främst om lagar och regler, ökade kostnader för att anställa när arbetsgivaravgiften för unga nyligen höjts samt brist på arbetskraft med rätt kompetens.

Hur står sig besöksnäringens arbetsgivare i konkurrensen om kompetensen?

Vår bild är att branschen står sig rätt bra vad gäller förmåga att attrahera unga till sitt första jobb men allt för många medarbetare lämnar branschen redan efter några år. Som skäl uppges bland annat svårigheter att kombinera obekväma arbetstider med ett närvarande familjeliv. Här ställer unga föräldrar idag helt andra krav än tidigare. Vi har också fångat upp en önskan om att vidareutbilda sig, att gå vidare i livet och pröva något nytt. Det finns ett glapp mellan behov och branschens utbud av attraktiva utbildningar. Som chefsrekryterare erfar vi dessutom att vi har svårt att attrahera de bäst lämpade från andra branscher till strategiska chefstjänster. Här är lön och villkor ofta utslagsgivande.

Din Titel

Här börjar din text. Du kan klicka här och börja skriva. Porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur adipisci velit sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat.