Vad är självledarskap?

13.12.2018

Vad är självledarskap?

Har du kanske hört uttrycket "Du kan inte älska någon innan du älskar dig själv"? Det är samma princip med ledarskapet. 

Du kan omöjligt leda, engagera och motivera medarbetare om du mår dåligt själv. Att sätta tydliga ramar och ha ett balanserat liv där du konstant sätter av tid för återhämtning är avgörande för en fungerande livsstil. Stress är en naturlig del av oss som vi måste acceptera men det är upp till oss att se till att bägaren mellan stress och återhämtning är lika fyllda. Det finns två olika typer av återhämtning som är viktiga. Det första är passiv återhämtning där du kopplar av genom att bara ta det lugnt sedan har vi den lika viktiga biten; Aktiv återhämtning. Aktiv återhämtning sker när du gör något som du älskar att göra; vara med vänner, simma, gå i skogen osv.* En viktig bit till detta hör återhämtning från privatlivet. Livet är mycket pussla ihop vardagen, se till att även få tid bort från alla måsten privat!

Här är 5 tips som hjälper för att säkra återhämtning*:

  • Micropauser - kombinera aktivitet och vila
  • Fundera på gränstagningen gränsdragandet och flexibiliteten mellan arbete och privatliv beträffande tex arbetsplats/rum och nåbarhet
  • Organisera arbets- och privatliv efter de möjligheter som finns. T ex ta en promenad i dagsljus och sitt eventuell en timme på kvällen istället
  • Sätt en struktur för vad som gäller och vilka kravs som ställs gällande mötesnärvaro, nåbarhet, personlig kontakt och avrapportering mm.
  • Tänk utifrån kropp, knopp, själ och hjärta


Kompromissa inte med din återhämtning! Det är avgörande för hela din framtid.

1. Geurts och Sonnentag 2006

2. Camilla Kylin, Fil Dr Psykologi

Urvalet Executive är sedan 2001 branschens mest etablerade och nytänkande företag inom Talent Management, Chefsrekrytering & Executive search. Vi tar ett helhetsgrepp ditt företags Talent Management-strategi; dvs förmåga att attrahera, rekrytera, utveckla och engagera medarbetare. Genom vår specialistkunskap och vetenskapliga arbetsmetoder så säkerställer vi mesta möjliga kund- och affärsnytta. Vi arbetar idag i flera branscher men är specialiserade inom besöksnäringen - hotell, restaurang, turism med ett unikt nätverk av chefer och specialister.